Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΛΕΣΒΟΥ/ΓΙΟΡΤΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

100 χρόνια μετά την απελεύθέρωση του νησιού και ταυτόχρονα γιορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, αύριο 8 Νοεμβρίου 2012.
Πασίγνωστος είναι ο Μανταμάδος της Λέσβου για το μεγάλο προσκύνημα του Ταξιάρχη του. Η εκκλησία του Αγίου βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ' το χωριό, σ' ένα ανοιχτό, ολόφωτο χώρο από ελιές και πεύκα. Ο αρχικός ναός χτίστηκε πριν από το 1700. Το 1879 ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων. Το εικόνισμα του Αγίου είναι ανάγλυφο, κατασκευασμένο από άγνωστο υλικό. Ο θρύλος αναφέρει ότι το φιλοτέχνησε ένας μοναχός, από πηλό και αίμα. Στην περιοχή υπήρχε παλιό μοναστήρι. Σε μια επιδρομή τους Σαρακηνοί πειρατές έσφαξαν τους μοναχούς. Γλίτωσε μονάχα ένας που είχε σκαρφαλώσει στη στέγη. Οι Αγαρηνοί τον κυνήγησαν. Αλλά όταν τον πλησίασαν είδαν μπροστά τους να έρχεται μια μανιασμένη θάλασσα που απειλούσε να τους καταπιεί. Τρομαγμένοι άφησαν τον καλόγερο και έφυγαν. Ο μοναχός, που απέδωσε τη σωτηρία του στον Ταξιάρχη, μάζεψε πηλό και με το αίμα των σκοτωμένων συνάδελφων του έφτιαξε το εικόνισμα του Αγίου.
Ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης Άγιος της περιοχής αλλά και όλης της Λέσβου. Ιδιαίτερα τον σεβόταν οι Τούρκοι για τα πολλαπλά του θαύματα. Φορούσε σιδερένια παπούτσια και έτρεχε παντού να προστατεύσει τους χριστιανούς. Η μορφή του εβένινου εικονίσματος πείθει ότι είναι έργο μιας φλογερής πίστης, ενός απλού ανθρώπου. Το σκοτεινό πρόσωπο είναι γεμάτο δύναμη καθώς προβάλλει μέσα απ' το αστραφτερό ασημένιο πλαίσιο. Ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου είναι το μοναδικό ανάγλυφο, εικόνισμα της Λέσβου. Ακόμα και σήμερα οι προσκυνητές τρέφουν ανάμεικτα συναισθήματα για αυτή τη μοναδική εικόνα. Άλλοτε αντικρίζουν το πρόσωπο του Αγίου πολύ άγριο και απόμακρο και άλλοτε πολύ ήρεμο και οικείο, πιστεύοντας ό,τι κατά αυτό τον τρόπο ο Άγιος προσπαθεί να τους περάσει διάφορα μηνύματα.
 
 
Και εμείς λοιπόν με τη σειρά μας στο νηπιαγωγείο, μιλήσμε για τη σημαντική αυτή μέρα...

 
Φτιάξαμε στο όλοήμερο τμήμα τους αγίους μας.....


 
και στο κλασσικό τμήμα τη Λέσβο με πηλό.....





 
Χρόνια πολλά λοιπόν στη Μυτιλήνη μας που γιορτάζει αύριο (αν και η απελευθέρωση τώρα, μοιάζει με σχήμα οξύμωρο....είμαστε σήμερα ελεύθεροι;)
Χρόνια πολλά στον Μιχάλη και τη Μιχαέλα, στον Ταξιάρχη και την Ταξιαρχούλα αλλά και στον Στρατή και τη Στρατούλα, που υπάρχει οπωσδήποτε σαε κάθε λεσβιακό σπίτι!!!!!!!!!!!!
 

3 σχόλια:

  1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΜΑΣ. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΚΑΔΡΑΚΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΧ ΤΙ ΟΜΟΡΦΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χρόνια πολλά στη Μυτιλήνη!!!!!
    εχω επισκευτεί τον Ταξιάρχη στη Μανταμάδο.......
    όμορφη η δουλειά σας Άννα μου ....όπως και το νησί σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Powered By Blogger

Αναγνώστες

Σελίδες

Καλώς με ξαναβρήκατε!!!!

"Αυστηρή στους κανόνες, γλυκιά στη συμπεριφορά!!!"

Συνολικές προβολές σελίδας